2011. február 21., hétfő

Főtérrekonstrukció

Szolnok Épül, Szanda Szépül: 650 milliós fejlesztés

Szolnok egyik legnagyobb városrésze, Szandaszőlős jelentős fejlesztések otthona lesz az elkövetkező egy évben. A „Szandaszőlős decentrum létrehozása városrehabilitációval” projektnek köszönhetően a városrész központja megújul, igazi kisvárosi arculatot kap, jobbá és komfortosabbá téve az itt élők és az ide betérők mindennapjait. A közel 655 millió forintos összköltséggel megvalósuló beruházást az Európai Unió több, mint 447 millió forinttal támogatja.

Szandaszőlős a megyeszékhely egyik legnagyobb városrésze, melyet sokáig önálló településként tartották számon, majd 1968-ban Szolnokhoz csatolták. A főleg kertvárosias jelleget mutató településrész népességszáma növekvő tendenciát mutat, azonban az itt található közintézmények állapota már nem felel meg a mai kor követelményeinek, a közösségi terek hiányát az itt lakók egyre inkább érzik.
A Szandaszőlősön uniós támogatással megvalósuló városrehabilitációs pályázat jelentős mérföldkő a településrész életében, melynek keretében közösségi ér létesül a központ tengelyének számító Gorkij út északi és déli oldalán. Az északi oldalon a térkialakítással létrejön egy gyalogos tengely, mely a fejlesztés helyszíneit kapcsolja össze. A középső térrész dísztéri funkciót kap, melyen szökőkút és pihenőpadok kapnak helyet. A Krúdy utca felé eső térrész összefüggő, egységes burkolattal egy rendezvénytér szerepét tölti majd be. A Gorkij utca déli oldalán lévő beépítetlen területen további parkkialakítás valósul meg pihenőpadokkal, fasorral.
A központ másik, számos közintézménynek otthont adó utcája, a Munkácsy Mihály utca mentén 18 parkolóhely felújítása valósul meg, 58 új parkoló állás kialakítása mellett. Az út mentén található játszótér fejlesztésének köszönhetően a szandaszőlősi gyerekek ügyességi pályás játszóteret kapnak, melyet nagyobb és dúsabb növényzetű pihenőpark vesz majd körbe.
A városrész centrumában található a művelődési ház, mely a szandaszőlősiek legfőbb rendezvényhelyszíne, otthont adva kisebb és nagyobb rendezvényeknek, civil szervezetek programjainak. Az épület állapota nem felel meg a mai kor igényeinek, így a pályázat keretein belül az épület hőtechnikai felújítására, nyílászáró cserére, vizesblokk kialakításra, burkolat felújításra és technikai eszközparkjának részleges cseréjére kerül sor.
A művelődési ház mellett kialakításra kerül egy fedett agóra is, egy fedett, de egyúttal szabadtéri rendezvénytér, amely kulturális és gyermekrendezvények helyszíne lesz.
Fontos fejlesztési elem az városrészben közlekedők és élők számára a Krúdy út felújítása, mely valaha a település főutcájának számított. Napjainkra ezen funkcióját elvesztette, de továbbra is jelentős forgalmat bonyolít. A fejlesztés keretében teljes hosszában burkolat- és járdaépítés, vízelvezetési rendszer kiépítése valósul meg.
A városrészen belüli közlekedés elősegítését szolgálja az úgynevezett „festő utcák” pormentesítése is, mely 16 utcát érint. További fejlesztési elem egy gyűjtőút kiépítése (Munkácsy út- Szinyei Merse Pál út), illetve a Munkácsy út egy hiányzó szakaszának megépítése, melyekhez kapcsolódóan járdakialakítás is megvalósul.
A városrehabilitációs projektet konzorciumi formában, három partner – Szandaszőlősért Egyesület, Rutin Plusz Kft., Gulyás Sped Kft. – bevonásával valósítja meg a kedvezményezett, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata. A magánerős beruházások keretében a központban található vendéglátóegység és virágüzlet bővül, felújításra kerül. A településrészen található benzinkúthoz kapcsolódóan egy kétállásos autómosó kerül kialakításra, ami modern, professzionális gépekkel, prémium kategóriás, 100%-ban biológiailag lebomló vegyszerekkel üzemel majd, komplett szolgáltatást nyújtva a járművek tisztántartására. A mosó fejlesztése mellett a meglévő kút két kútfejjel történő bővítésére is sor kerül a projekt keretében. A Szandaszőlősért Egyesület által szervezett programsorozat a fenti beruházásokat kíséri végig azok zárásáig, 2011. szeptember 30-ig.
A fejlesztések 654.075.670 Ft összköltséggel valósulnak meg, melyhez az Európai Unió 447.125.000 Ft támogatást biztosít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése